nieuws

We gaan de pad opkorten!

ROTTERDAM - Dit zegt een Hoeksche Waarder bij het weggaan! Nederland is maar een klein landje, toch kent het vele dialecten. Zelfs in het Rijnmondgebied zijn verschillenden dialecten te vinden! Een echte Hoeksche Waarder heeft zo zijn eigen woordenschat en klank. Een dakkapel is een 'kappeluif' en 'ik kom over een hortie' betekent 'ik kom er over niet al te lange tijd aan'.
Oorspronkelijk is het Hoeksche Waards een 'Oud midden Hollands dialect'. Zo heeft het raakvlakken met bijvoorbeeld de Alblasserwaard, maar is het duidelijk anders dan Goeree's dialect. Goeree's en Voorne Putten's, zijn voorbeelden van kustdialecten. De dorpen in de Hoeksche Waard kennen onderling ook al kleine verschillen. Het verschil in uitspraak komt voornamelijk naarvoren in de 'ij-', 'ee-', 'ui-' en 'ei'-klanken.
Chris den Boer van het Streekmuseum Hoeksche Waard weet alles van het dialect uit de Hoeksche Waard. Zelf is hij een geboren en getogen Hoeksche Waarder en geeft dialectvoordrachten in het streekmuseum. Luister nu hier naar het Hoeksche Waards van Chris den Boer.