nieuws

Schiedam wil top sociale werkplaats ontslaan

bgs
bgs
ROTTERDAM - De gemeente Schiedam wil een deel van de top van de sociale werkplaats ontslaan. Drie van de vijf personen, die sinds begin november op non-actief waren gesteld, hoeven niet meer terug te keren. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor een verziekte werkcultuur bij de Berckenrode Groep Schiedam, zoals de sociale werkplaats officieel heet.
De directeur, de financieel directeur en de bedrijfsverpleegkundige hebben volgens het ambtenarenrecht nog de mogelijkheid van een weerwoord op de mededeling van de gemeente. Daarna wil Schiedam met een vertrekregeling afscheid van hen nemen. Over de hoogte van de regeling zal vermoedelijk nog wel een juridisch gevecht volgen.
Zijspoor
De gemeente Schiedam zette de top van de sociale werkplaats in november 2012 op een zijspoor na een rapport van de SP over mogelijke misstanden binnen het bedrijf. Schiedam liet een commissie de meldingen onderzoeken.
Vertroebelde werksfeer
De bezwaarschriftencommissie van de gemeente stelde de geschorsten in januari in het gelijk. Het Schiedams college legde dat advies naast zich neer, omdat het onderzoek nog liep. Op 6 mei presenteerde de commissie het rapport. Daarin werden de verhalen over een vertroebelde werksfeer bevestigd, maar kon de commissie geen harde voorbeelden presenteren.
De twee andere personen die na de inval in november thuis zaten, worden niet met ontslag bedreigd. De gemeente Schiedam voert nog gesprekken met de arbo-deskundige. De andere medewerker, die ook voorzitter van de ondernemingsraad was, mag onder voorwaarden terugkeren.