nieuws

'Alle schilderijen Kunsthalroof zijn verbrand'

ROTTERDAM - De schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zouden allemaal zijn verbrand. Dat heeft het onderzoeksteam van justitie in Roemenië dinsdag laten weten aan Roemeense media. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam kan het bericht nog niet bevestigen.
Uit de maandag gepubliceerde tenlastelegging voor de verdachten blijkt dat door één van de zes verdachten - namelijk Olga D., de moeder van de aangehouden Radu D. - is toegegeven dat alle werken zijn verbrand.
In kachel verbrand
De moeder zou verklaard hebben dat ze, zonder het iemand te vertellen, vier dagen na de huiszoeking in februari besloten heeft de op een kerkhof begraven werken op te graven en samen met wat huisvuil te verbranden in een verwarmingskachel. De doeken zouden volgens haar snel vlam hebben gevat. De asresten heeft ze in haar tuin gestort.
Natuurhistorisch Museum ook bezocht
De verdachten zouden met hun navigatiesysteem in de auto meerdere musea in Rotterdam zijn langsgereden om te kijken of er iets te halen viel. Zo bezochten ze ook het Natuurhistorisch Museum, maar constateerden dat ze met opgezette vogels waarschijnlijk niet veel zouden kunnen verdienen.
"Het leed had niet te overzien zijn geweest als ze mijn dode necro-eend hadden gestolen en verbrand", reageert conservator Kees Moeliker, die beroemd werd met zijn homofiele en necrofiele eend.
Waarde 18 miljoen euro
De kunstroof betreft zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro. Het gaat om de volgende schilderijen: 'Tête d'Arlequin' (1971) van Pablo Picasso; 'La Liseuse en Blanc et Jaune' (1919) van Henri Matisse; 'Waterloo Bridge, London' (1901) en 'Charing Cross Bridge, London' (1901) van Claude Monet; 'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1988) van Paul Gauguin; 'Autoportrait' (circa 1889 - '91) van Meyer de Haan en 'Woman with Eyes Closed'(2002) van Lucian Freud.
Laatste sprankje hoop vervlogen
Hoofd voorlichting Mariëtte Maaskant van de Kunsthal laat weten: “Mocht het zo zijn dat de kunstwerken vernietigd zijn, dan is het laatste sprankje hoop vervlogen, dat is een verlies dat zal iedere kunstliefhebber raken. De inbraak heeft ons enorm getroffen. Dat de werken mogelijkheid verbrand zijn, toont ook de zinloosheid van de daad. Onze gedachten gaan uit naar de eigenaar van de werken.”
Justitie: nog niets gehoord
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft nog niet gehoord van de Roemeense collega's dat de schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, allemaal zijn verbrand. Een woordvoerster van het OM liet dinsdag weten dat "onze justitiekanalen zeggen dat dat nog niet vaststaat" en dat er nog onderzoek wordt gedaan, dat nog niet is afgerond. "Wij zijn afhankelijk van wat we daar vandaan krijgen."