nieuws

Stoomgemaal Hardinxveld in de verkoop

ROTTERDAM - Bent u op zoek naar een aparte woning. Misschien is een voormalig stoomgemaal dan iets voor u! In Hardinxveld-Giessendam staat er één te koop. Volledig gerenoveerd en omgebouwd tot luxe villa door de huidige eigenaar.

Dit stoomgemaal in het Kanaal van Steenenhoek werd in 1863 gebouwd om het riviertje De Linge te verbinden met de Beneden Merwede. “Zo’n vier man waren nodig voor de bediening van het gemaal”, vertelt makelaar Gernant Temminck van Bureau de Landerij.
“De machines zijn inmiddels allemaal verdwenen. Dat is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. En met de komst van het nieuwe gemaal een stukje verderop verloor dit stoomgeval definitief zijn functie.”
Luxe villa
De huidige eigenaren kochten het pand in de jaren ’90 en zijn bijna 5 jaar bezig geweest om het te restaureren. En inmiddels mag je wel spreken van een luxe villa.
“De sluiseilanden zijn hersteld, er is weer een ijzeren brug naar de wal, de gietijzeren ramen zijn behouden. Voor een makelaar is dit echt heel leuk om te verkopen!”, aldus Temminck. Maar nu de kinderen uit huis zijn is het gemaal toch te groot geworden en dus wordt er, met toch ook pijn in het hart, een nieuwe eigenaar gezocht.
1,25 miljoen euro
Wie zichzelf wel ziet wonen in dit fraaie optrekje moet flink naar de knip grijpen. De vraagprijs is namelijk: 1,25 miljoen euro. Toch denkt de makelaar, ondanks de crisis, het pand nog dit jaar wel te verkopen.
“Ik denk dat het wel gaat lukken. Naast dat dit een prachtig woonhuis is kun je er ook prima een mooi restaurant in beginnen.”