nieuws

Burgemeester Barendrecht: 'Veiligheid spoor moet beter'

ROTTERDAM - Burgemeester Van Belzen van Barendrecht roept het kabinet op om zo snel mogelijk de veiligheid op het spoor te verbeteren. Na het grote treinongeluk van vier jaar geleden onder het viaduct bij de A15, werden maatregelen aangekondigd. Maar volgens Van Belzen blijft de uitvoering achter.
Op 24 september 2009 botsten er onder een viaduct in Barendrecht twee goederentreinen op elkaar. De machinist die door rood reed, kwam om het leven. Uit onderzoek bleek dat het beveiligingssysteem verouderd was. Het werkte niet bij bij treinen die langzamer rijden dan veertig kilometer per uur.
Na dat ongeluk nam de roep om veiligheid toe. Ministeries en spoorbedrijven beloofden dat er extra maatregelen genomen zouden worden om de veiligheid te vergroten.

'Aanpassingen komen te laat'

De beveiliging van het sein waar het ongeluk gebeurde, is inmiddels aangepast. Maar verdere aanpassingen worden niet voor 2016 verwacht. Dat vindt burgemeester Van Belzen te laat.
Vooral nu uit de jaarlijkse cijfers van het ministerie blijkt dat het aantal treinen dat door rood rijdt, het afgelopen jaar met 11 procent is gestegen. In 2011 negeerden machinisten 155 keer een rood sein. Vorig jaar was dat 173 keer.

Alerter

De onderzoekraad voor veiligheid roept al jaren dat het spoor veiliger moet worden. De raad ziet wel dat de spoorbedrijven meer moeite doen om de veiligheid te vergroten sinds het grote ongeluk met een passagierstrein vorig jaar in Amsterdam.
De spoorbedrijven voegen daar aan toe dat het noodzakelijk is dat treinen elkaar minder kruisen en dat machinisten nòg alerter moeten worden. Ad Toet van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) pleit dan ook voor extra trainingen voor machinisten.