nieuws

Toezichthouders krijgen handboeien in Dordrecht

ROTTERDAM - Veertien toezichthouders in Dordrecht mogen voortaan handboeien gebruiken. In 2016 moeten ze er allemaal mee zijn uitgerust.
De gemeente zegt dat dat past in de verdere professionalisering van Toezicht Dordrecht. Om ze te mogen gebruiken moeten toezichthouders speciale trainingen volgen.

Veiliger

De handboeien zijn volgens de gemeente Dordrecht bedoeld om het werk van de voormalige stadswachten veiliger te maken. Na een aanhouding kunnen zij iemand boeien tot de politie gearriveerd is. "Nu moeten we er soms bovenop gaan zitten", zegt één van hen.
De toezichthouders worden op de plaatsen waar zij het meest actief zijn, in de Dordtse binnenstad en de omgeving van de Colijnstraat, regelmatig geconfronteerd met mensen, die onder invloed zijn van alcohol of drugs. Die gedragen zich soms agressief.

Extra ogen en oren

Dordrecht begon in 1989 als eerste stad in Nederland met stadswachten. Het was een werkgelegenheidsproject, waarbij de deelnemers moesten doorstromen naar een baan in de beveiligingsbranche. Ze werden aangeduid als "extra oren en ogen voor de politie".
De Dordtse toezichthouders, die nu met handboeien zijn uitgerust, kunnen ook worden ingezet in Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht.