nieuws

Stuk van het Jaar

ROTTERDAM - Het Stadsarchief Rotterdam heeft een enorme collectie van prenten, foto's, kaarten, beeld- en geluidsopnamen en kilometers aan papierarchief stukken.
Al die stukken vertellen iets over de geschiedenis van de stad en de mensen die er wonen. In het archief zoveel meer dan stoffige, onleesbare oude documenten.
Zo heeft het Stadsarchief foto's en affiches in de collectie van Carla van der Marel die de Rotterdam undergroundcultuur van de jaren 80 en 90 heeft vast gelegd. Gabber, punk en dance uit Rotterdam worden wereldwijd bekend.
In de collectie uiteraard ook veel stukken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het briefje waarmee de Duitsers een ultimatum stellen bijvoorbeeld. Een kort briefje met taalfouten waarin duidelijk gemaakt wordt dat Rotterdam zich moeten overgeven anders zal 'een volledige vernietiging van de stad' volgen.
De twee onderwerpen maken deel uit van de tien topstukken die medewerkers van het Stadsarchief hebben geselecteerd voor de Rotterdamse voorverkiezing van Stuk van het Jaar. Die landelijk verkiezing is in oktober. Welk 'stuk' moet Rotterdam inzenden? Iedereen kan stemmen bij de Rotterdamse voorkiezing.
Bij het stemmen kan het publiek kiezen uit de 10 topstukken. Dat kan tot 16 augustus op de website van het Stadsarchief. Daar staat ook meer informatie over de tien topstukken.