nieuws

Pollers in Dordrecht gaan voor iedereen open

ROTTERDAM - Een paar van de beruchte verkeerspollers in het centrum van Dordrecht gaan voortaan voor iedereen open. Dat staat in het nieuwe verkeersplan voor het centrum van de stad.
De pollers op de Grote Markt en in de Museumstraat worden 'doseerpollers'. Ze gaan auto's één voor één doorlaten. Dat moet voorkomen dat de wegen in de stad massaal gebruikt gaan worden als sluiproute. Ook wordt de hele binnenstad een 30-kilometerzone.
Omrijden
In Dordrecht is al jarenlang een discussie gaande over de pollers. Mensen die van buiten de stad komen stuiten op de paaltjes in de weg en verdwalen vaak. Dordtenaren klagen dat ze drie tot zeven kilometer moeten omrijden als ze van oost naar west willen, of andersom.

Eénrichtingsverkeer

Een ander in het oog springende wijziging is de instelling van éénrichtingsverkeer op de Wijnstraat, tussen de Mattenkade en de Nieuwbrug. Verkeer kan hier nog wel de binnenstad in, maar wie er weer uit wil moet dat doen via de Nieuwbrug en de Voorstraat-Noord. Ook wordt met Arriva gekeken naar nieuwe haltemogelijkheden voor 'citybus' lijn 10.
Compromis
Volgens wethouder Mos is er nu een mooie compromis gevonden tussen de bereikbaarheid van het centrum en de leefbaarheid voor de bewoners. Hij wil ook dat het fietsverbod op de winkelwandelstraten opheffen. Controle acht hij niet nodig: "Dat reguleert zichzelf wel. Het handhaven van de 30-km zone is moeilijker. Er is geen geld om wegen aan te passen".
Pasjes
Over de pollers op de Grote Markt en de Vest woedt in Dordt de meeste discussie. Tot nu toe gaan die alleen omlaag met speciale pasjes, met name voor centrumbewoners. Op de Grote Markt verandert dat dus, maar op de Vest niet. Toch verandert daar wel wat, want de de poller op de naastgelegen Museumstraat wordt een doseerpoller.
Parkeergarage
Het voordeel van die laatste verandering is dat de parkeergarage Drievriendenhof makkelijk bereikbaar wordt vanaf de oostkant van de stad. "Da's mooi meegenomen", zegt Mos, "maar ik denk dat we aan die kant van de stad nog steeds een nieuwe parkeergarage nodig hebben". Daarover woedt momenteel opnieuw een politieke discussie.
Oordelen
Alle bovenstaande voorstellen staan in het nieuwe verkeersstructuurplan voor de binnenstad en de 19-de Eeuwse Schil, dat door burgemeester en wethouders is vastgesteld. De kosten van alle veranderingen bedragen 260.000 euro. De Dordtse gemeenteraad zal na de zomer over het plan moeten oordelen.