nieuws

Joep van den Nieuwenhuyzen veroordeeld tot 2,5 jaar cel

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen veroordeeld tot 2,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf voor zijn rol in het Havenschandaal. Justitie had 5,5 jaar cel tegen de voormalig RDM-topman geëist.
Van den Nieuwenhuyzen is schuldig bevonden aan omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en bezit van een vals paspoort. De rechter sprak de voormalige 'bedrijvendokter' vrij van het opmaken van valse contracten.
De 57-jarige Van den Nieuwenhuyzen ontkent dat hij strafbaar heeft gehandeld en gaat in beroep tegen de uitspraak. Hij heeft gezegd nergens spijt van te hebben.
Hij heeft in totaal drie maanden in voorarrest gezeten. Deze periode wordt van zijn celstraf afgetrokken. Daarnaast moest hij meer dan 5 jaar op zijn strafzaak wachten; de rechters hebben daarom nog eens 6 maanden van de strafmaat afgetrokken.

Omgekocht

Van den Nieuwenhuyzen kocht toenmalig directeur van het Rotterdamse gemeentelijk havenbedrijf Willem Scholten met 1,2 miljoen euro om. Ook mocht Scholten vrijelijk gebruik maken van een appartement van Van den Nieuwenhuyzen in Antwerpen.
De ex-havenbaas gaf in ruil voor de steekpenningen gemeentelijke bankgaranties af ter waarde van 183 miljoen euro. Met die garantie sloot Van den Nieuwenhuyzen voor tientallen miljoenen euro's aan leningen af voor zijn defensieconcern RDM.
Het Havenschandaal barstte los toen de Rotterdamse RDM in oktober 2004 failliet ging. De banken eisten hun leningen terug en deden een beroep op de bankgarantie. Die bleken door Scholten ten onrechte en zonder medeweten van de gemeente te zijn verstrekt. De schuldeisers konden fluiten naar hun geld.
Ex-havenbaas Scholten is in 2010 veroordeeld tot 8 maanden cel voor zijn rol in het Havenschandaal. Ook hij is in beroep gegaan tegen zijn vonnis.