nieuws
Wat is de hoogst gemeten temperatuur op aarde ooit?

ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 20 juli werd de volgende vraag gesteld:Priscilla van den Berg: Wat is de hoogst gemeten temperatuur op aarde ooit?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Het was in juli 2013 100 jaar geleden dat in Death Valley een temperatuur van 134º Fahrenheit, overeenkomend met 56,7º Celsius, werd geregistreerd. Dat was op 10 juli 1913 het geval. Nergens op aarde is het, uitgaande van de thans ter beschikkingen zijnde waarnemingen, ooit heter geweest.
Op de grens van de Amerikaanse staten Californië en Nevada bevindt zich het door bergen omgeven dal dat bekend staat als 'Death Valley'. De oppervlakte van het gebied, in dezen 'Death Valley National Park', bedraagt 13.628 km². Nergens in de Verenigde Staten ligt de bodem zo ver onder de zeespiegel als in de 'Vallei des Doods'. Het diepste punt is een zoutmeer. In dat meer, Badwater genoemd, bevindt de bodem zich 86 meter onder de zeespiegel.
Death Valley maakt deel uit van de Mojavewoestijn. In de gehele woestijn heerst in de zomer doorgaans een verzengende hitte met dikwijls middagtemperaturen omstreeks 50 graden. In Death Valley gaat het er echter allemaal nog een tikkeltje heter aan toe. Het omringende gebergte schermt de vallei af tegen invloeden van vochtige en minder warme luchtmassa's van onder meer de Pacific. Verder speelt het feit dat het dal ver beneden de zeespiegel ligt een belangrijke rol. De hitte wordt er als het ware opgesloten en wanneer ook de atmosferische condities 'gunstig' zijn ('heat dome' in de bovenlucht), neemt de hitte verzengende vormen aan. Ook het feit dat het er gedurende het grootste deel van het jaar nauwelijks regent is van invloed. Op jaarbasis valt er gemiddeld maar 60 mm.
Decennia achtereen stond het wereldhitterecord op naam van El Azizia. Dat is een nederzetting op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de Libische hoofdstad Tripoli. Op 13 september 1922 werd daar 58,0º gemeten.
Hoewel het hitterecord van Death Valley evenmin onbetwist is, zijn door jaren heen dikwijls vraagtekens geplaatst bij het mondiale Libische record. Dankzij veel onderzoek van dé Amerikaanse deskundige op het gebied van temperatuurrecords, Christopher C. Burt, en een bevlogen weerkundige bij de Libische weerdienst, is het Libische record in 2012 verworpen. Dat gebeurde in een officiële verklaring van de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie).
Bron: http://cms.buienradar.nl/columns/death-valley--'hottest-place-on-earth'-.aspx