nieuws
Dappere Nieuwpoorters en hun droge voeten
ROTTERDAM - Het Franse leger van Lodewijk XIV komt ver, maar voorbij Nieuwpoort, dat niet! We zijn terug in 1672, de Fransen rukken op. Willem van Oranje moet snel handelen, hoe gaat hij de legers van Lodewijk XIV stoppen? Er wordt besloten de Hollandse Waterlinie in werking te stellen. De dijken worden doorgestoken en de sluisjes gaan open; het land loopt onder water. De vesting Nieuwpoort heeft stand gehouden, de Fransen kunnen niet meer verder.
Nieuwpoort is ontstaan uit het handelen de heren Liesveld en Langerak. Op de plek waar hun landerijen grenzen stichten zij rond 1270 een nieuwe nederzetting. Nieuwpoort is geboren! Het stadje ligt aan de rivier de Lek en kan hierdoor uitgroeien tot een handelsplek.
Het klinkt misschien vreemd, maar hennep is in die tijd heel belangrijk voor Nieuwpoort. Het wordt alleen niet gebruikt in de vorm, waaronder het vandaag de dag bekend is. De hennepvezels zijn zeer sterk en worden gebruikt om touwen van te maken. Onder meer de VOC-schepen gebruikten de touwen van Nieuwpoortse hennep.
In 1672 is de vesting Nieuwpoort onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Die functie verliest het in 1787, toen is de besloten de waterlinie te verschuiven naar het oosten.
Het mag dan voor de verdediging geen functie meer hebben, maar de zware vestingmuren en aardewallen bieden een prima schuilplaats aan de bevoking. Bij overstromingen van de Alblasserwaard vluchten bewoners de vesting in. Op deze manier kunnen de voeten droog gehouden worden.
Hans Keukelaar van de Historische Kring Nieuwpoort heeft zich in de geschiedenis van het stadje Nieuwpoort verdiept.