nieuws

Ventilatoren voor koeien, de boer een strohoed

ROTTERDAM - Melkveehouder Theco de Wit uit Hellevoetsluis beschermt zijn koeien op een hele bijzondere manier tegen de hitte: hij plaatst ventilatoren in de stal. Zijn tactiek heeft succes: dinsdagochtend om half acht wilde de koeien nog wel naar buiten, maar twee uur later kozen de meeste dames toch voor de koelte in de stal.
Naast de ventilatoren zijn ook voldoende water en extra voer met dit weer onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat de koeien zich prettig blijven voelen. Melkveehouder Theco is er -met een glimlach- minder blij mee. "Gras is gratis, voeden kost geld". Ondanks de extreme warmte geeft hij deze extra aandacht graag. "Als de koeien niet blijven vreten gaat de melkproductie onderuit".

Hoed van stro

Boer Wijnand Kleijburg uit Rockanje treffen hard werkend onder de brandende zon. Hij is zijn doperwten aan het plukken. De 78-jarige boer beschermt zich alleen met een hoed van stro."Maar als het 30 graden gaat worden ga ik wat eten en een paar uurtjes relaxen".
Akkerbouwer Kees Trouw uit Hellevoetsluis beregent vandaag voor de tweede keer dit seizoen zijn aardappelplanten. "Ze staan er naar omstandigheden erg goed bij," zegt Trouw. Over een dag of vijf verwacht hij weer opnieuw met de sproei-installatie aan de slag te moeten.
Het Waterschap Hollandse Delta zorgt ervoor dat er schoon en voldoende water beschikbaar is als de boeren het land willen bewateren.