nieuws

Maakt Bonte het te bont met al die vragen?

ROTTERDAM - Hij is de onbetwiste kampioen raadsvragen stellen: de Rotterdamse fractievoorzitter van GroenLinks Arno Bonte. Ambtenaren hebben er de handen vol aan. En dat is maar goed ook, vindt Bonte: "Vragen stellen leidt vaak tot politiek resultaat."
Dagblad Metro heeft op een rijtje gezet hoe vaak raadsleden de wethouders schriftelijk bevragen. De voorman van GroenLinks stelde sinds de verkiezingen van 2010 in totaal 112 vragen aan het college, meer dan al zijn collega's. Het gemiddelde lag op 50.

Onderhands

Waar de krant het heeft over een 'lawine' vindt Bonte de hoeveelheid wel meevallen. "In drie jaar tijd komt dat neer op zo'n drie per maand. Het is niet zo gek dat je als kleine fractie relatief meer vragen stelt, zeker als je in de oppositie zit. Raadsleden van coalitiepartijen krijgen nog weleens informatie onderhands toegeschoven door een wethouder."
Onnodige vragen moet je niet stellen, beaamt Bonte, "maar je zou me ter verantwoording moeten roepen als ik géén vragen zou stellen. We worden betaald om ons werk te doen: aan de ene kant het college kritisch bevragen en aan de andere kant goede ideeën die in de stad leven naar voren brengen. Ook dat kan met schriftelijke vragen."

Resultaat

Als concrete resultaten van zijn vele schriftelijke vragen noemt Bonte de verbeterde inspecties bij gevaarlijke chemiebedrijven in de haven en de komst van duizend extra fietsparkeerplaatsen.
Het beantwoorden van een raadsvraag kost ongeveer duizend euro aan arbeidsloon, berekende de Metro. Bonte maakt zich daar niet zo druk om. "Die ambtenaren krijgen ook betaald als ze niet bezig zijn met raadsvragen beantwoorden", lacht hij.

Tweet

Dinsdagavond, na een dag met diverse reacties op de publicaties, twitterde Bonte: 'Goh, ik heb al een week geen schriftelijke vragen gesteld. Weet iemand nog een goed onderwerp?'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl