nieuws

Open vloer Vlaardingse kerk biedt archeologen unieke kans

ROTTERDAM - Onderhoud aan de vloerverwarming in de Grote Kerk van Vlaardingen doet de harten van archeologen sneller kloppen. Het biedt hen een unieke kans om in de bodem te zoeken naar mogelijke sporen van de burcht van graaf Dirk III.
Dát graaf Dirk een burcht in Vlaardingen had is wel duidelijk, maar waar die zich precies bevond is nooit onomstotelijk vastgesteld.

Oudste burcht

"Dit is een unieke kans voor ons om eens in de bodem te kijken. Mogelijk heeft hier de oudste burcht van Holland gelegen", vertelt stadsarcheoloog Tim de Ridder. "Je mag verwachten dat zo'n burcht op een kruispunt van waterwegen heeft gelegen", legt hij uit.
Bij onderzoek met een grondradar vonden de archeologen in 2007 interessante sporen die de theorie kracht bijzetten: twee concentriche cirkels duiden erop dat aan de oostkant van de kerk ooit een gracht heeft gelegen.

Conflict over tol

Graaf Dirk kwam uit Friesland, maar werd graaf in Holland. Hij kwam in het jaar 1018 in conflict met keizer Hendrik II van het Heilige Roomse Rijk, onder meer omdat hij Bisdom Utrecht dwars had gezeten en het had gewaagd om tol te heffen op de Merwede. Dirk inde de gelden volgens historici vanuit de burcht waar nu naar wordt gezocht.
De situatie leidde tot oorlog. Hendrik II stuurde een leger onder leiding van Godfried de Kinderloze, maar graaf Dirk wist het keizerlijke leger te verslaan in de Slag bij Vlaardingen.