nieuws

'Paus Franciscus communiceert soepel over het geloof'

ROTTERDAM - De katholieke Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro zijn nog in volle gang, maar bisschop Hans van den Hende is woensdag weer teruggekomen in Rotterdam. Hij sprak met Radio Rijnmond over de massale jongerenbijeenkomst in Rio en over paus Franciscus.
"Een man die makkelijk met mensen communiceert over het geloof." Zo typeert Van den Hende de nieuwe paus. "Ik denk dat de vorige paus een groot theoloog was, maar niet zo hield van hele grote bijeenkomsten."

Continuïteit

Hoewel Franciscus duidelijk meer in zijn element is in grote groepen, zet hij volgens Van den Hende inhoudelijk de lijn van zijn voorganger Benedictus XVI voort.
"Ze hebben net ook samen een brief uitgegeven over het licht van het geloof." De Rotterdamse bisschop ziet dus vooral continuïteit en verwacht geen radicale veranderingen.

Jongeren

Paus Franciscus is op dit moment in Rio de Janeiro, waar hij samen met honderdduizenden katholieke jongeren de Wereldjongerendagen viert. Jongeren uit allerlei landen gaan daar met elkaar in gesprek over hun geloofsbeleving en nemen ze deel aan bezinningsbijeenkomsten en vieringen.
Van den Hende was ook in Zuid-Amerika, maar hij hield het bij het voorprogramma. Hij verbleef samen met 50 jongeren uit de omgeving van Rotterdam en Breda enkele dagen in Suriname, waar ze katholieke jongeren van daar ontmoetten. De groep jongeren is nu nog in Rio. In totaal zijn daar zo'n 300 Nederlandse jongeren aanwezig op de Wereldjongerendagen.
Voor thuisblijvers wordt in Delft de komende dagen een lokale variant van de jongerendagen gehouden. Van den Hende zal daar ook aanwezig zijn.