nieuws

Achterstallig onderhoud mogelijk oorzaak storing sluis

ROTTERDAM - Achterstallig onderhoud is mogelijk de oorzaak van de storing met de sluisdeur van de Parksluizen in Rotterdam. Bij belangenorganisatie Koninklijke Schuttevaer zijn hierover signalen binnengekomen.
"Ik heb binnenvaartschippers gesproken die maanden geleden al hebben gemeld dat de sluisdeuren piepen en kraken", zegt Jan Kruisinga van Koninklijke Schuttevaer.

Logboek

Kruisinga heeft het logboek van de Parksluizen opgevraagd om vast te stellen hoe vaak er door schippers is geklaagd over de geluiden bij de sluisdeuren. "Als achterstallig onderhoud kan worden aangetoond, dan kan de gemeente Rotterdam een schadeclaim verwachten."
Kleine schepen kunnen omvaren maar dat vergt heel veel extra tijd. "Enkele reis is dat al gauw acht uur", zegt Kruisinga. Voor grote schepen is dat geen optie. Qua omvang zijn die te groot om door de sluis van Leidschendam te kunnen.
Miljoen schade
Het is een inschatting maar volgens de Koninklijke Schuttevaer kan de schadepost voor binnenvaartschippers en bedrijven langs de rivier al gauw oplopen tot boven één miljoen euro.
Ook bedrijven langs de rivier de Schie ondervinden veel hinder van de storing bij de Parksluizen. Eén van daarvan is zandgroothandelaar Wim de Groot. Hij lijdt tonnen aan schade omdat de handel volledig is stil komen te liggen. "Het is gewoon opgedroogd."

Krakende sluisdeuren

Volgens de handelaar is de storing absoluut het gevolg van achterstallig onderhoud. "En dat kan ik bewijzen. Mijn broer is schipper, hij maakt dagelijks gebruik van de Parksluizen. Maanden geleden heeft hij al bij de sluiswachter aangekaart dat de deuren kraken en piepen. Daar is niets mee gedaan."
Vorige week is één van de deuren uit de sluis getild om de rail te vervangen waar de sluisdeur overheen loopt.