nieuws

Op zwemles of wachten op schoolzwemmen ?

ROTTERDAM - Gemiddeld sterven in Nederland elk jaar vier kinderen onder de 14 jaar als gevolg van verdrinking. Maar deze maand zijn er al acht minderjarigen door verdrinking om het leven gekomen.
Onder hen het 6-jarige jongetje dat woensdagavond overleed toen hij in de Kralingse Plas werd vermist en uit het water werd gehaald. Maandagvond viel een 6-jarig meisje in een sloot in Rotterdam-IJsselmonde, dankzij een omstander kon ze worden gered.

Geen traditie

Of kinderen zich kunnen redden in het water hangt in hoge mate af van hun ouders die besluiten hun peuter wel of niet op zwemles te sturen. Pas later op de basisschool wordt er zwemonderwijs gegeven. Maar niet meer op alle scholen is er nog schoolzwemmen. Het Nationaal Platform Zwembaden ziet met lede ogen aan dat steeds meer scholen stoppen met schoolzwemmen omdat het niet meer verplicht is en ook gemeenten stoppen met subsidies voor schoolzwemmen.
Volgens Erik de Winter van het Nationaal Platform Zwembaden biedt minder dan de helft van alle Nederlandse scholen schoolzwemmen aan. "En dat wordt nog minder. Tegelijkertijd zien we ook dat ouders hun kinderen niet naar zwemles sturen vanwege de kosten of het feit dat er in allochtone gezinnen geen traditie is om hun kind op zwemles te doen. Daar was het schoolzwemmen een prachtig vangnet voor. Maar als dat vangnet verdwijnt krijg je wel minder zwemvaardige kinderen".
Eigen verantwoordelijkheid
De gemeente Rotterdam subsidieert het schoolzwemmen en had daarvoor vorig jaar 2,6 miljoen euro beschikbaar, inclusief het busvervoer. Op bijna alle 260 basisscholen in de gemeente Rotterdam doen elk jaar 14-duizend leerlingen aan schoolzwemmen. Maar volgens een woordvoerder is het een eigen verantwoordelijkheid van ouders om te zorgen voor de zwemvaardigheid van hun kinderen. Volgens de website Rotterdam Zwemt kost het halen van een A-zwemdiploma in Rotterdam gemiddeld € 400,-

Volgens Andre de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten komen de meeste kinderen in Nederland van de basisschool met een zwemdiploma. "Het is altijd nog 95 procent dat de school verlaat met een zwemdiploma. Dat is nog steeds onveranderd hoog. Dat komt omdat veel ouders, mede doordat het schoolzwemmen is afgeschaft, toch hun verantwoordlijkheid nemen door hun kind naar zwemles te sturen."