nieuws

Rotterdam wil geen dure 'hulpagenten' meer

De Rotterdamse politie moet het in de toekomst doen zonder hulp van de winkelboa's
De Rotterdamse politie moet het in de toekomst doen zonder hulp van de winkelboa's
ROTTERDAM - Rotterdam doet niet mee aan het tweede deel van een proef met toezichthouders die kunnen optreden bij simpele winkeldiefstallen. De stad stapt uit, omdat de 'hulpdienders' erg duur zijn en meestal alsnog de politie moeten inschakelen.
De zogenoemde winkelboa's moesten de politie onlasten, maar dat gebeurde niet. De toezichthouders konden alleen optreden bij eenvoudige winkeldiefstallen, maar daar blijkt in de meeste gevallen geen sprake van te zijn.
Het inzetten van de boa's kost bovendien een hoop geld. ''Het vrijspelen van een koppel boa’s voor veertig uur per week gedurende drie maanden vertegenwoordigt een bedrag van 28.000 euro,'' schrijft onderzoeksbureau Ateno in een rapport.

Geen nut

''We zagen geen nut, we zagen geen (extra) mogelijkheden, en er kwam geen geld. We hebben geen capaciteit over; sterker nog, we moeten bezuinigen op boa's.'' zegt een vertegenwoordiger van de gemeente tegen de onderzoekers.
Rotterdamse winkeliers worden overigens niet aan hun lot overgelaten. De stad pakt winkeldiefstal volgens Ateno al op andere manieren aan. Zo maakte de gemeente al afspraken met winkeliers over de aanpak van overlast en criminaliteit.

Vlaardingen

Ook in Vlaardingen was de proef geen onverdeeld succes. De boa's kwamen er volgens onderzoekers nauwelijks in actie: ''Het overnemen van de verdachte van een winkelier in afwachting van de politie, is in Vlaardingen geen enkele keer in de praktijk voorgekomen''
Overigens valt op de uitkomsten van het onderzoek naar de boa's nog wel iets af te dingen, erkennen ook de onderzoekers. Winkeliers melden het niet altijd als beveiligers een dief in de kraag vatten. Dat zou ''te veel gedoe'' zijn.