nieuws

WikiWeetje 29 juli

ROTTERDAM - Wikiweetje van maandag 29 juli: Nick Alkemade was een Britse schutter aan boord van een bommenwerper die op wel heel wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefde.

Het vliegtuig waarin hij achterin de mitrailleur bediende, werd op 5,5 km hoogte in brand geschoten, waarop hij moest springen. Hij slaagde er niet in zijn parachute uit de cabine te halen en besloot dan maar zonder zijn parachute uit het vliegtuig te springen. Hij zat al onder de brandwonden en verkoos een snelle dood boven een langzame.
Zijn val werd gebroken door de takken van dennen en de dikke zachte sneeuwlaag op de grond. Hij overleefde de val. De meeste verwondingen had hij al opgelopen voordat hij sprong.
Toen hij werd opgepakt door de Gestapo werd zijn verhaal niet geloofd en verdacht men hem van spionage. Hierdoor zou hij gefusilleerd kunnen worden, in plaats van gevangengezet als krijgsgevangene.
Enige tijd later werd echter het wrak van het vliegtuig gevonden met daarin de ongebruikte verbrande parachute. Naar verluidt waren de Duitsers zo onder de indruk van het feit dat Alkemade zonder parachute uit zijn vliegtuig gesprongen was, dat ze hem een getuigschrift gaven.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nick_Alkemade