nieuws

Activiste Chedi: 'Ze wilden dat ik uitgeroeid zou worden'

ROTTERDAM - De Surinaams-Rotterdamse Anita Chedi Shiwally vaart tijdens de Gay Pride mee op de boot van het kabinet. Chedi vertrok in 2000 noodgedwongen naar Nederland, nadat ze ontdekte dat ze lesbisch was. ''Men reageerde heel negatief. Alsof ik een bepaalde ziekte had.''
Dat Chedi een uitnodiging kreeg om mee te varen met de kabinetsboot is geen toeval. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) wil minderheden laten zien dat het prima is om homo, lesbi, biseksueel of transgender te zijn. Uit onderzoek blijkt dat sommige bevolkingsgroepen nog veel moeite hebben met homoseksualiteit.
Dat homoseksualiteit ook in Suriname gevoelig ligt, ondervond ook de lesbische Chedi. Nadat haar geaardheid bekend was geworden, hielden sommige mensen kinderen bij haar weg. ''Het was bijzonder erg. Vooral voor mijn familie,'' vertelt de Hindoestaanse.

Conflict

De seksuele voorkeur van Chedi leidde zelfs tot conflicten tussen familieleden: ''De familie kwam in een soort tweestrijd terecht. De ene kant accepteerde het. De andere kant wilde juist dat ik uitgeroeid zou worden,'' vertelt ze.
Chedi belandde uiteindelijk in Rotterdam. Daar ging ze aan de slag om de homo-emancipatie onder minderheden een duw in de rug te geven. ''Ik wil niet dat andere kinderen of ouders hetzelfde overkomt. Dat is de reden dat ik dit doe,'' zegt Chedi, die werkt zonder de steun van grote homorechtenorganisaties. ''Ik wil mijn persoonlijke verhaal vertellen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl