nieuws

Dode potvis mogelijk fortuin waard

ROTTERDAM - De op Terschelling aangespoelde potvis heeft mogelijk een goudmijn in haar darmen. Het gaat om het gewilde goedje Amber, dat vele tienduizenden euro's per kilo waard is. Toch verwacht conservator Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam niet dat iemand zich rijk kan rekenen.
Het dier spoelde een week geleden aan op het Waddeneiland. Na een mislukte reddingsoperatie stierf de potvis nog dezelfde dag. Het dode zoogdier belandde vervolgens in Harlingen, waar wetenschappers de restanten onder handen nemen. Daar moet onder meer blijken of het dier het waardevolle Amber meedroeg. Dat was het geval bij een potvis die vorig jaar op Texel aanspoelde, maar gebeurt volgens deskundigen verder nauwelijks.
Dat de inhoud van potvisdarmen mogelijk veel geld waard is, lijkt goed nieuws voor de vinder van het aangespoelde dier. Vooral parfumproducenten lijken grote bedragen te willen neertellen voor de brokken amber. Het goedje is zo kostbaar dat het vrijwel nooit tentoon wordt gesteld. ''Ík weet niet of het in deze potvis ook gevonden is, maar dat zal wel,'' vertelt Moeliker.
Volgens Moeliker heeft de vinder echter pech. Hij mag het waardevolle amber niet zelf verpatsen. ''Hier geldt de flora en faunawet. Dat er geen handel is in beschermde diersoorten of delen daarvan.'' Daar wordt volgens de conservator niemand minder van. ''Behalve misschien de parfumindustrie,'' vertelt Moeliker.