nieuws
Met de kont naar de Coolsingel!
ROTTERDAM - Het is 1879, de nieuwe pracht van Rotterdam staat op het punt onthuld te worden. De burgemeester is zo trots als een vader op zijn pasgeboren kind. Dit pasgeboren kind is in het geval van de burgervader de Rotterdamse Passage.
Op de 15e van oktober in dat jaar is het zover. Het eerste overdekte winkelcentrum van Nederland ziet het levenslicht en dat in Rotterdam! Het idee van architect J.C. van Wijk en zijn compaan M. Hakkert is in eerste instantie niet mogelijk. De hoofdinspecteur van het bouwplan valt over 'een straat overdekt met glas'. Straten moeten in die tijd namelijk tien meter breed zijn en genoeg licht en lucht toelaten. De hoofdinspecteur wordt duidelijk gemaakt dat het hier gaat om één gebouw en dus niet werkelijk een straat. De volgende dag is de bouwvergunning al geregeld en de rest is geschiedenis.
De Rotterdamse Passage is de tijd ver vooruit, zo heeft het in 1883 al elektrische verlichting en is het pand voorzien van moderen ventilatie- en luchtsystemen. De Passage is meer dan een winkelcentrum, het is voor de Rotterdammers van toen een ontmoetingsplaats, een bezienswaardigheid.
De in- en uitgang van de Passage zijn statige poorten. De hoofdingang staat waar tegenwoordig de Hema zijn betrekking heeft aan de Korte Hoogstraat. Evenwijdig aan de huidige 'Koopgoot' loopt de Passage door naar de Coolsingel, of liever in termen van toen: de Coolvest. Aan de Coolvest staat de imposante derrière van de Passage. Statig, als een dame van stand, kijkt zij uit over de nog ongedempte Coolsingel.
De Passage is bij het bombardement op Rotterdam van 10 mei 1940 verloren gegaan.