nieuws

Executie van verzetsmensen in Rotterdam

ROTTERDAM - 'Massamoord te Rotterdam' is de kop boven een artikel in een verzetskrantje uit maart 1945. Het gaat over een wraakactie van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 maart zijn veertig Nederlandse mannen doodgeschoten. Twintig op het Hofplein en twintig op de Pleinweg.
Eén van de slachtoffers is Jan Antonie Bijloo. Hij is geboren op 8 januari 1920 in Rotterdam. Al kort na de bezetting sluit hij zich aan bij het verzet. Bijloo wordt drie keer opgepakt door de Duitsers.
De eerste keer wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden. Deze straf zit hij uit in Opladen bij Keulen. Hij keert halverwege 1944 terug naar Rotterdam en gaat meteen weer aan de slag voor het verzet.
Uiteindelijk betekent de derde keer dat Jan Blijloo wordt opgepakt, zijn einde. Na een inval van de Duitsers in een drukkerij aan de Tollenstraat, wordt het hele blok omsingeld. Bijloo heeft niets met de drukkerij te maken maar wordt meegenomen omdat hij een revolver bij zich heeft. Het is dan 2 maart 1945.
Het verzet pleegt begin maart aanslagen op mannen van de Duitse Sicherheitsdienst. Dat gebeurt op 5 maart op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid en op 9 maart op het Hofplein in het centrum. Bij beide aanslagen komen de SD'ers om.
De Duitsers besluiten om represaillemaatregelen te nemen. Veertig mannen zullen worden gefusilleerd, twintig op de Pleinweg en twintig op het Hofplein. Jan Bijloo is één van de slachtoffers van deze wraakactie.
Op 12 maart1945 worden twintig mannen om half negen in de ochtend doodgeschoten op het Hofplein. Twee uur later worden de andere twintig geexecuteerd op de hoek van de Goereeesestraat en de Pleinweg. De lichamen van de slachtoffers moeten van de Duitsers nog uren op straat blijven liggen.
Het verzetskrantje schrijft over deze gebeurtenis:
"Als represaille voor een gepleegden aanslag op een S.D.-kerel en een lid van de Ordnungspolizei, hebben de Duitse ploerten op 12 maart j.l. te Rotterdam 20 mannen op de Pleinweg en nogmaals 20 mannen op het Hofplein tegen de muur gezet en letterlijk met kogel doorzeefd. De lijken moesten 24 uur op straat blijven liggen, waarna de nabestaanden der slachtoffers ze weg konden halen. Dit hemeltergend onrecht, dat doet denken aan de dagen van Iwan de Verschrikkelijke, schreeuwt om vergelding; een vergelding die eerder komen zal, dan dat deze moordenaars denken".
De gummiknuppel van verzetsman Jan Bijloo is opgenomen in de collectie van het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl