nieuws

Rotterdamse Syriëganger voor rechter

justitie
justitie
ROTTERDAM - Mohammed G. verschijnt woensdag voor de rechtbank in Rotterdam voor zijn geplande jihadreis naar Syrië. Hij werd vorig jaar samen met twee anderen in Rotterdam opgepakt.
Twee van de verdachten hadden al een ticket om van Brussel naar de grens met Turkije te vliegen. Van daar uit zouden ze van plan zijn geweest naar Syrië te reizen. Bij de arrestaties in november vond de recherche onder meer wapens, afscheidsbrieven en jihadistische geschriften.
Jihadgangers die worden tegengehouden, zoals de 24 jarige G., zijn volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid potentieel gevaarlijk, omdat ze betrokken kunnen raken bij binnenlandse complotten, zoals eerder in andere landen is gebleken.
G. staat woensdag als enige terecht. Het OM maakt woensdag de strafeis tegen hem bekend. Deskundigen achten hem ontoerekeningsvatbaar omdat hij stemmen in zijn hoofd zou horen. Daarom vinden ze dat hij moet worden behandeld in een psychiatrische kliniek . Over de vervolging van de andere twee heeft het OM nog niet definitief beslist.