nieuws

Doodziek kind uitgezet naar Polen

detentiecentrum
detentiecentrum
ROTTERDAM - Een doodziek 6-jarig meisje heeft zes dagen lang geen medische zorg gekregen in het uitzetcentrum op Rotterdam The Hague Airport. Pas nadat zij was uitgezet naar Polen werd daar bij Renata acute leukemie vastgesteld.
Dat meldt het EO-programma De Vijfde Dag, dat woensdagavond wordt uitgezonden. Als het Georgische meisje nog eens vijf dagen later zou zijn onderzocht, zou ze zijn overleden, kregen haar ouders te horen.
Een Poolse mensenrechtenorganisatie wil een rechtszaak tegen de verantwoordelijke Nederlandse instanties aanspannen. Renata had in haar toestand nooit op een vliegtuig gezet mogen worden, maar zorg moeten krijgen in Nederland.
In de weken voor de uitzetting hadden haar ouders ook al meerdere malen om medische hulp gevraagd, maar keer op keer gebeurde er niets.
Staatssecretaris Teeven van Justitie betuigt in een schriftelijke reactie zijn medeleven met Renata en haar ouders, zus en oma. Teeven blijft er bij dat de medische zorg in asielzoekerscentea vrij toegankelijk is. Advocaten gaan nu bekijken of dat inderdaad zo was.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl