nieuws

Bleiswijkers vrezen kaalslag langs Bleiswijkse Vaart

ROTTERDAM - Een aantal inwoners van Bleiswijk is boos over plannen voor de aanleg van een dijk langs de Bleiswijkse Vaart. Het Hoogheemraadschap heeft bij 1 huis aan de Van Goghlaan de kade versterkt omdat die water lekte. En dat verdient volgens de bewoners geen schoonheidsprijs.
Nadat het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vorig jaar bekend maakte de dijk langs de vaart te willen verhogen, schrokken veel bewoners van de plannen. Er werden inspreekavonden belegd en zelfs het Bewonersinitiatief Geen Kaalslag Bleiswijk opgericht.
Complete tuin vernield
Vervolgens zou er een nieuw plan komen in samenspraak met de bewoners. Nu het resultaat van het eerste stukje dijkverzwaring zichtbaar is, zijn de mensen van het bewonersinitiatief helemaal niet blij. Bij de bewoner is een twee meter brede dijk gekomen, die niet zou misstaan langs een brede rivier. De dijk neemt het overgrote deel van de tuin in beslag.
Beplanting mag niet meer
In de tuin moesten allerlei planten en bomen worden geruimd en werd ook verboden iets op de dijk te planten, behalve gras. Veel bewoners vrezen dat hun tuin er nu ook zo uit komt te zien en dat deze werkwijze wordt doorgetrokken tot aan Rotterdam. Daarnaast zijn ze bang dat de huidige veendijk snel gaat verzakken als er grote ladingen klei bovenop worden gestort.
Dijk zou te laag zijn
Het hoogheemraadschap stelt dat de dijk bij de helft van de tuinen te laag is, terwijl bewoners betwisten of deze dijk wel nodig is bij een brede sloot, die niet in verbinding staat met open water en waar ook geen scheepvaart doorheen vaart.
Volgens de mensen van het bewonersinitiatief zou de dijkverzwaring ook op een andere manier kunnen, die minder ingrijpt in het karakteristieke beeld van het dorp. Ze hebben hiervoor onder meer voorbeelden gezien bij andere waterschappen.
Het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard wil nog niet reageren op de grieven van de bewoners. Volgende week is er weer een gesprek over de plannen.