nieuws

'Concert in Notre Dame hoogst haalbare'

ROTTERDAM - Het belooft een nieuw hoogtepunt in zijn carrière te worden: organist André de Jager uit Papendrecht mag het beroemde orgel van de Notre Dame in Parijs bespelen. "Het is heel bijzonder, niet alleen het orgel maar ook de kathedraal is heel beroemd."
De Jager stuurde vier jaar geleden een verzoek daartoe naar de kathedraal. Zijn wachten werd beloond: de organist is uitgenodigd om op 10 augustus een concert te komen geven op het enorme, 150 jaar oude orgel.

Alle vertrouwen

Het orgel in de Notre Dame telt vijf klavieren en maar liefst 7.000 pijpen. De organist uit Papendrecht mag het instrument zelfs drie keer bespelen, want voorafgaand aan zijn concert mag hij twee avonden oefenen. Hoewel ieder orgel weer anders is, heeft De Jager er alle vertrouwen in dat hij er soepel op kan spelen. "Orgels zijn heel logisch ingericht en makkelijk te bedienen."
De Jager beschouwt een concert in de Notre Dame als het hoogst haalbare. Hoewel hij ervoor naar Parijs moet, zal het toch ook een beetje voelen als een 'thuiswedstrijd'. "Een heleboel mensen van hier komen naar Parijs toe om te luisteren. Ze maken er dan meteen een weekendje van."
Naast eigen werk zal de Papendrechter stukken ten gehore brengen van de componisten Louis Vierne, die zelf organist was in de Notre Dame, Charles-Marie Widor en Marcel Dupré.