nieuws

Stuk van het Jaar

ROTTERDAM - Het Stadsarchief Rotterdam heeft een enorme collectie van prenten, foto's, kaarten, beeld- en geluidsopnamen en kilometers aan papierarchief stukken.
Al die stukken vertellen iets over de geschiedenis van de stad en de mensen die er wonen.
Zo heeft het Stadsarchief de affiches van Van Nelle. Het oer-Rotterdamse merk met de zo herkenbare reclame-uitingen.
Erasmus is onlosmakelijk met Rotterdam verbonden. Zijn beeld op het plein voor de Laurenskerk is in 1996 beschadigd geraakt nadat het van de sokkel is geduwd. Bij de restauratie is een uitgebreide scan gemaakt van dit oudste bronzen beeld van Nederland. Die scan ligt in het Stadsarchief.
Een groot deel van het archief van de Holland Amerika Lijn is ook te vinden in het Stadsarchief Rotterdam. Zo heeft het archief een bijzonder album dat in 1938 is opgedragen aan de directeur van de HAL. De buitenkant van het album is bekleed met perkament en het slot is van zilver en ivoor. Het album bevat tekeningen, ontwerpen en foto's van 63 kunstenaars die hebben meegewerkt aan de inrichting van het SS Nieuw-Amsterdam.
De drie archiefstukken maken deel uit van de tien topstukken die medewerkers van het Stadsarchief hebben geselecteerd voor de Rotterdamse voorverkiezing van Stuk van het Jaar. Die landelijk verkiezing is in oktober. Welk 'stuk' moet Rotterdam inzenden? Iedereen kan stemmen bij de Rotterdamse voorkiezing.
Bij het stemmen kan het publiek kiezen uit de 10 topstukken. Dat kan tot 16 augustus op de website van het Stadsarchief. Daar staat ook meer informatie over de tien topstukken.