Blijdorp voorbereid op geboorte olifantenbaby

Olifant Trong Nhi is pas over een maand uitgerekend, maar diergaarde Blijdorp heeft nu al alles in gereed gebracht: van babykamer tot webcam. Zo kunnen publiek en verzorgers ieder detail in de gaten houden en straks de bevalling live volgen.

De kudde olifanten in Blijdorp oogt nog heel ontspannen en geniet van de dagelijkse waterpret. Relaxed oogt ook Trong Nhi, die al 21 maanden zwanger is van haar eerste olifantenjong. Al is daar weinig van te zien; de olifant heeft een nauwelijks dikkere buik. Toch zit daar een jong in van al gauw 75 kilogram.

Babyproof
De dierentuin is voorbereid: door het verblijf binnen en buiten 'babyproof' te maken en camera's te installeren. Zo kunnen publiek en verzorgers iedere verandering in gedrag in de gaten houden en de bevalling straks live vastleggen.

"Je kunt ook maar beter een flinke marge aanhouden, want zo'n babyjong kan net zo goed twee weken te vroeg of te laat worden geboren", zegt verzorger Kasper Willebrandts.

Bevalling
Het gaat overigens niet altijd even soepel. Vijftien jaar geleden was de hulp nodig van de dierenarts omdat moederolifant uitgeput raakte. "Hij heeft via de anus het babyjong over het heupbekken helpen duwen. Dat duurde toen heel lang en toen dachten we ook dat het dood was." Met een sloot water trok het jong uiteindelijk bij en het resultaat staat in de dierentuin: bul Timber van 4500 kilogram. "Dat hebben we toen goed gedaan", zegt verzorger Willebrandts.

Deze Timber zorgt nu voor nageslacht. Omdat het een zomerbaby wordt en de buitentemperatuur waarschijnlijk niet onder de 15 graden zakt, is de kans op een zo natuurlijk mogelijke bevalling groot. "Buiten ligt zand op de grond, dat is ideaal. Dan staat zo'n jong binnen twee minuten. Maar binnen moeten we zaagsel strooien omdat er zoveel vruchtwater vloeit, dan wordt het glad. Dus moeten we als verzorgers continu aanwezig zijn."

Vreugdekreten
En als het zover is, dan zijn er vreugdekreten. Bij verzorgers, het publiek en vooral de kudde. "Zo'n kleintje als Faya die maakt een hoop lawaai, gaat met de oren flapperen en van een afstandje kijken van wat is dat voor gedrocht. Matriarch Irma zal het babyjong beschermen en flink van zich laten horen. Op het fietspad langs de diergaarde hoor je dat overduidelijk, dat is een feit", zegt verzorger Willebrandts.

Deel dit artikel: