nieuws

Willem zwemt door, ondanks gedeeltelijke verlamming

ROTTERDAM - Rotterdammer Willem Philipsen (27) raakte half verlamd, maar hervond zichzelf in het koude water van de Maas. De Rotterdammer doet volgende week ondanks zijn handicap mee aan een pittige zwemwedstrijd van 3 kilometer in Spanje.
Zijn leven stond stevig op de rails. Als gitarist van de band Postmen kende hij al op jonge leeftijd grote successen. Het ging Willem Philipsen voor de wind, totdat een herseninfarct plotseling zeven jaar geleden een einde maakte aan zijn veelbelovende muzikale carrière. Ook zijn normale dagelijkse bestaan werd compleet overhoop gegooid.

Geoliede machine

"Mijn hele linkerkant is er toen mee opgehouden", vertelt hij. Nog altijd functioneert een groot deel van zijn linkerzijde nog niet, hoewel hij vandaag de dag wel op zijn beide benen kan staan en lopen.
De revalidatie was zwaar, maar er gebeurden ook positieve dingen. Zo kwam Willen in aanraking met zwemmen. Het werd zijn grote hobby.
De Rotterdammer zwemt alleen met zijn 'goede' rechterkant. Hij wordt daarbij geholpen door zijn 'buddy' Arno Zuur, die ook een aangepaste zwemtechniek heeft ontwikkeld om Willem te helpen. "Het is een soort synchroonzwemmen, het ziet er op het eerste gezicht heel maf uit denk ik, maar samen vormen we een geoliede machine."

Jezelf uitdagen

De wedstrijd in de Spaanse Ria Navia is niet alleen een persoonlijke uitdaging. De Rotterdammer wil tevens laten zien dat je met een fysieke beperking "meer kan dan je voor mogelijk houdt, mits je jezelf maar blijft uitdagen".
Op zijn Facebookpagina doet hij een oproep aan gulle gevers om een financieel steentje aan de reis bij te dragen. Een deel van de donaties gaat naar de Hersenstichting.