nieuws

Hongerstakers uitgezet naar Guinee

detentiecentrum
detentiecentrum
ROTTERDAM - Twee uitgeprocedeerde asielzoekers die al sinds het voorjaar in hongerstaking waren in het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport zijn donderdag uitgezet naar Guinee, hun land van herkomst. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigd.
De twee hoorden bij de vier laatst overgebleven asielzoekers die afgelopen voorjaar in het detentiecentrum in Rotterdam in hongerstaking gingen.

Verzwakt

Door niet meer te eten protesteerden de uitgeprocedeerde asielzoekers tegen hun opsluiting en behandeling. Beide asielzoekers uit Guinee hebben al meer dan zeventig dagen geen vast voedsel binnengekregen en zijn verzwakt. Ze worden tijdens de vliegreis daarom begeleid door een arts.
Meer dan 100 asielzoekers hebben korte of langere tijd deelgenomen aan de hongerstaking. Staatssecretaris Fred Teeven maakte echter duidelijk dat hij niet van plan is zijn beleid of de wet aan te passen vanwege de acties.
"Wie bescherming nodig heeft, krijgt bescherming. Wie om andere redenen dan bescherming naar Nederland is gekomen, moet voldoen aan de reguliere toelatingsvoorwaarden voor verblijf", schreef Teeven in mei aan de Tweede Kamer.

Kritiek

Opsluiting van illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers mag van de wet maximaal anderhalf jaar duren. Op de behandeling van deze mensen was de afgelopen maanden veel kritiek, onder meer van Ombudsman Alex Brenninkmeijer.
Asieladvocaten stelden dat asielzoekers soms in isoleercellen belanden en een vertrouwensarts deed aangifte van mishandeling van een asielzoeker die in dorststaking was gegaan. Volgens Nieuwsuur is dat een van de twee mannen die nu zijn uitgezet.
Het tv-programma wist verder te melden dat beiden direct naar een ziekenhuis in de hoofdstad van Guinee Conakry zijn gebracht.