nieuws

Asielactivisten kamperen in Rotterdam-Zuid

ROTTERDAM - Asielactivisten zijn vrijdag begonnen met het opslaan van een kamp in Rotterdam om te protesteren tegen het Nederlandse en Europese migratiebeleid. Zij hebben een privéterreingekozen aan de Nassaukade in het oude havengebied.
Vrijdagmiddag waren tientallen mensen bezig met het opzetten van tenten. Er zijn een aantal cirsusctenten en wat kleinere tenten opgezet. Ook zijn er toiletten, wasbakken, een internetplek, een Franse bakker en een welkomsttent aanwezig.
Het is de bedoeling dat een week lang workshops en discussies worden gehouden. Tot 10 augustus zijn bezoekers welkom om worskshops als Imagining a No Border World, Verzet bij deportaties en Op bezoek gaan bij gevangenen te volgen. De week wordt afgesloten met een demonstratie door de stad.
De organisatie verwacht honderden deelnemers uit binnen- en buitenland. Er is geen vergunning aangevraagd voor het No Border Camp, maar de eigenaar van het terrein BAM en de gemeente Rotterdam vinden het goed dat de activisten zijn neergestreken op het privéterrein zolang ze niet voor overlast zorgen.
De organisatie heeft een folder uitgedeeld aan buurtbewoners. Daarin staat wat de activisten daar doen en wie de contactpersoon is voor eventuele overlast. 'Tot nu toe hebben we alleen positieve reacties gekregen. Buurtbewoners hebben zelfs brood en water voor ons gebracht', vertelt Mikkie Venema van No Border. 'De brandweer is ook langs geweest en die vond het een veilige situatie.'
Lange tijd weigerde de organisatie te zeggen waar haar 'No Border Camp' zou zijn. De locatie op Rotterdam-Zuid is vrijdag aan het eind van de ochtend bekendgemaakt.

Het No Border Netwerk

Het No Border Netwerk is een netwerk van organisaties, groepen en individuen die actief zijn in een aantal delen van de wereld. De No Border-activisten staan voor het principe van vrijheid van beweging en verzetten zich tegen de enorme controle van migranten aan de grenzen van staten en de buitengrenzen van Europa.
Het netwerk bestaat sinds 1999. Het verzet uit zich onder meer in het opzetten van No Border Camps, het organiseren van (lawaai)demonstraties, directe acties en het opzetten van blacklists en antideportatiecampagnes.
De afgelopen jaren waren er al 'No Border Camps' in onder meer Stockholm, Keulen en Brussel. De activisten houden hun volgers op de hoogte via een livestream.