nieuws

'Bij alcohol roepen we de zeehavenpolitie erbij'

ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam houdt deze maand de pleziervaart in de Rotterdamse haven scherp in de gaten. In de zomer is het vaak extra druk op het water met watersporters die zich niet altijd aan de regels houden. Sterker nog, sommigen kennen ze gewoonweg niet.

"O ja joh, moet ik een zwemvest om", reageert een pleziervaarder op de waarschuwing van Marcel de Vliegh van het Havenbedrijf. De betreffende schipper was staand aan het sturen op een speedboot zonder zwemvest. En dat mag niet, want als je snel vaart bestaat dat kans dat je overboord valt.

Op de bon

In de afgelopen maand zijn zo'n 100 schippers van pleziervaartuigen aangesproken. Tien werden er op de bon geslingerd. Veelal wegens niet voldoende stuurboord, rechts, houden. "Het is hier natuurlijk best breed, maar er varen hier heel grote schepen. Die schepen hebben ook een heel grote dode hoek, waardoor ze bijvoorbeeld een speedboot niet zien", legt De Vliegh uit.
Alcohol
Met de huidige temperaturen, is een koud biertje voor velen vaak een welkome versnapering. Maar dat wordt echt niet getolereerd. De Vliegh: "Als we alcohol tegenkomen, roepen we de zeehavenpolitie erbij."