nieuws

Vakbonden: sterfhuisconstructie bij Spijkenisser MC

ROTTERDAM - Het lijkt erop dat bij het Spijkenisser Medisch Centrum een sterfhuisconstructie wordt opgezet. Steeds minder mensen komen naar het ziekenhuis en dat is niet de bedoeling.

Dat zeggen de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak naar aanleiding van gesprekken met medewerkers van het ziekenhuis. Volgens die medewerkers komen steeds minder mensen naar het voormalige Ruwaard van Puttenziekenhuis.
Mensen die een risico lopen dat er bij een operatie iets misgaat, omdat ze bijvoorbeeld hartproblemen hebben of diabetes, worden doorverwezen naar een van de drie ziekenhuizen die het Ruwaard hebben overgenomen.
Door de negatieve publiciteit over het ziekenhuis blijven ook veel mensen weg. Het lijkt er volgens de bonden op dat het Spijkenisser Medisch Centrum op termijn niet genoeg patiënten meer overhoudt.

Geen risicovolle zorg meer

Interim-manager Kool zegt dat het echt de bedoeling is dat het ziekenhuis blijft bestaan. "Het is nu vakantietijd en daardoor zal het rustiger zijn en er zijn inderdaad ook mensen die wegblijven vanwege de negatieve publiciteit, maar dit Medisch Centrum is niet opgericht voor een tweede faillissement", aldus Kool.
"De zorg die planbaar is blijft hier snel en kwalitatief goed geleverd. Alle risicovolle zorg die gaat gebeuren daar waar je ook beter risicovolle zorg kunt ondergaan."

Tijdelijke contracten met proeftijd

De bonden hadden een bijeenkomst belegd met hun leden omdat ze ook signalen kregen dat mensen bij het nieuwe Medisch Centrum vaak nog geen contract hadden. Mensen hebben een 3-maanden contract gekregen of een 6-maanden contract, met ook nog eens een maand proeftijd.
Interim-manager Kool van het Spijkenisser Medisch Centrum zegt dat dat volgens de CAO nou eenmaal gebruikelijk is, maar dat mensen in de praktijk niet hoeven te vrezen dat ze na een maand weer op straat staan.