nieuws

Wanneer werd de petticoat in Nederland voor het eerst gesignaleerd?

petticoat
petticoat
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 3 augustus werd de volgende vraag gesteld:Mevrouw Vreugdenhil: Wanneer werd de petticoat in Nederland voor het eerst gesignaleerd?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
De petticoat is al terug te voeren naar de 16e eeuw. Met petticoat bedoelen we een klokkende onderrok die de bovenkleding wijd en accentuerend over het figuur doet vallen. In de 18e eeuw zien we schilderijen van bijvoorbeeld madame de Pompadour met duidelijk een petticoat onder haar rok of jurk.
Pas in 1847 ontwerpt het modehuis Dior de tule petticoat zoals we hem nu kennen. Nadat actrices als Dinah Shore en Grace Kelly in het openbaar en duidelijk zichtbaar een petticoat dragen is de weg naar het grote publiek snel gevonden. In de film Rock around the Clock zien we de dames dansen in petticoats.
Met de daarmee startende opmars van de Rock and Roll en in het bijzonder de twist wordt de petticoat het handelsmerk van de dames binnen deze subcultuur en dan vooral op de dansvloer. Dit verschijnsel zagen we sinds 1956 ook in Nederland.