nieuws

Rotterdammers voeren actie voor behoud Oomspanden

ROTTERDAM - ''Amsterdammers opzouten.'' Met fel taalgebruik en een gelikte Facebookpagina voeren Rotterdammers actie voor het behoud van de zogeheten Oomspanden op het Noordereiland. Ze hopen zo te voorkomen dat de gemeente een sloopvergunning afgeeft.
''We kregen lucht van het feit dat er een voornemen was om deze panden mogelijk te gaan slopen,'' vertelt initiatiefnemer In-Soo Radstake van website Bogue.nl. Hij begon een Facebookpagina waar tegenstanders van de plannen ideeën kunnen delen.
Radstake zegt met zijn Facebookpagina te willen voorkomen dat de sloopplannen in de vakantieperiode heimelijk worden goedgekeurd. ''Het is een luwe periode. We willen voorkomen dat dit aan het publieke debat voorbijgaat,'' legt hij uit.

Vastketenen

Het taalgebruik van de internetactivisten liegt er niet om: ''Blijf met je poten van de historische Oomspanden op het Noordereiland af. Opzouten met Amsterdammers die bezig zijn Rotterdam te ontdoen van zijn historische panden,'' schrijven ze op de Facebookpagina.
Wie er precies met die 'Amsterdammers' worden bedoeld, wordt niet helemaal duidelijk. Er wordt een complot gesuggereerd: burgemeester Aboutaleb was ooit wethouder in Amsterdam, en de Amsterdamse architect Chris de Vries zou iets met de plannen te maken hebben.
'Toon verkeerd'
Op de pagina klinkt bijval, maar ook kritiek. ''Beetje jammer dat de toon van deze pagina weer totaal verkeerd is. Goed initiatief met populistisch gewauwel,'' klaagt Rotterdammer Ard Buijsen.
Ook op hun eigen website schuwen de activisten scherp taalgebruik niet. ''Ik denk aan bezettingen, boomknuffelaars die zich naakt laten vastketenen aan het pand, vuur, molotvcocktails, honkbalknuppels, ploertendoders en ga zo maar door,'' schrijft Radstake.

Bewoners

Ook Rotterdamse politici breken een lans voor de gezichtsbepalende Oomspanden. De Rotterdamse fractie van ChristenUnie-SGP is inmiddels een petitie begonnen om de gebouwen te redden, vertelt woordvoerder Mark de Boer van de partij.
De Boer zegt het op te nemen voor de bewoners van het Noordereiland. ''Zij zijn al meerdere malen geconfronteerd met bouwplannen op Noordereiland waar ze helemaal niet op zitten te wachten. Meerdere historische panden zijn daardoor al gesneuveld.''

Ooms

Volgens Ooms lopen de activisten te hard van stappel. Het slopen van de panden zou nog niet aan de orde zijn. Het linkergebouw -''Waar Ooms op staat''- zou nog in prima staat zijn. ''Dat is een rijksmonument. Daar zal niets mee gaan gebeuren,'' zegt een woordvoerster.
Ze erkent dat het aangrenzende hoekpand er minder goed aan toe is. ''Daar moet iets gebeuren. Er is scheurvorming, verzakkingen. Daar zijn we nu met elkaar aan het kijken.''
Daarbij behoort ook slopen tot de mogelijkheden. ''Alle opties worden bekeken.''