nieuws

Binnenvaart: miljoenen schade door stakende Duitsers

ROTTERDAM - De Nederlandse binnenvaart heeft bij de Europese Unie geklaagd over de stakingen van sluiswachters in Duitsland. Die treffen ook de Rotterdamse haven. Volgens brancheorganisaties loopt de schade in de miljoenen euro's.
Door de acties weten binnenvaartschippers vaak niet meer waar ze aan toe zijn. ''De logistiek in de binnenvaart is zo onberekenbaar aan het worden, dat is niet verantwoord,'' zegt een woordvoerder van de Nederlandse Binnenvaart. Het is vaak volstrekt onduidelijk waar en wanneer sluiswachters het werk neerleggen.
Schippers die doorgaans slechts enkele dagen over een traject doen, kunnen door de onverwachte stakingen plots bijna twee weken vaststaan. De boze binnenvaart stapte eerst naar de Nederlandse politiek, maar topoverleg tussen Nederlandse en Duitse transportministers leverde geen oplossing op.

Commissie

De binnenvaart hoopt dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, de Duitsers op de vingers kan tikken. De stakingen in het land zouden namelijk in strijd zijn met het vrije vervoer van goederen en diensten in Europa.
Nederland wordt volgens de branche onevenredig hard getroffen als de interne markt van de EU wordt verstoord. Een groot deel van het binnenvaartvervoer in Europa is in Nederlandse handen. ''Van de totale Europese vloot van 10.000 vaartuigen, vaart ongeveer 60 procent onder Nederlandse vlag,'' vertelt de woordvoerder.

Staken

Duits sluispersoneel legde het werk neer, omdat door bezuinigingen duizenden banen op de tocht zouden staan. ''Wij hebben begrepen dat alle medewerkers een brief hebben gekregen van de Duitse minister, dat ze zich geen zorgen hoeven maken over hun werkplek. Vandaar dat het absoluut ondoorzichtig is waarom nu gestaakt wordt,'' klaagt de binnenvaartwoordvoerder.