nieuws

EU-geld naar Rotterdam voor strijd tegen kanker en HIV

Erasmus MC 7 Fotografie Roald Sekeris
Erasmus MC 7 Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - Wetenschappers van het Eramus MC krijgen in totaal 6,5 miljoen euro voor onderzoek naar bloedziekten, HIV en kanker. Het geld van de Europese Onderzoeksraad wordt verdeeld over drie wetenschappers, maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.
Zo'n 1,5 miljoen euro gaat naar onderzoek dat de behandeling van HIV effectiever moet maken. Nu weten deeltjes van het HIV-virus zich ook bij een effectieve behandeling soms te verstoppen in bloedcellen. Daar zijn ze buiten het bereik van medicijnen. Het Erasmus MC hoopt daar op termijn verandering in te brengen.

Bloedziekten

Ook bloedziekten, zoals leukemie, worden aangepakt met zo'n 2,5 miljoen euro aan Europese subsidies. Voor de behandeling van die ziekten zijn vaak bloedstamcellen nodig die uit beenmerg worden gehaald. Er is volgens onderzoekers echter een groot tekort aan donoren. Het geld wordt gebruikt om te werken aan manieren om de stamcellen uit bijvoorbeeld huidcellen te halen.
Zo'n 2,5 miljoen euro is bedoeld om beschadigingen in het DNA te onderzoeken. Die leiden tot kanker of veroudering. Onderzoek moet het op termijn mogelijk maken om kanker effectiever te behandelen.