nieuws

Odfjell stapt naar rechter vanwege eisen DCMR

Tankoverslag Odfjell
Tankoverslag Odfjell
ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Odfjell vraagt de rechter om een uitspraak over eisen die milieudienst DCMR aanvullend op de vergunning heeft gesteld. Het gaat om het aantonen van de veiligheid van 16 opslagtanks waarvoor Odfjell eerder een dwangsom van 800.000 euro betaalde.
Eind juni dit jaar betaalde Odfjell in de Rotterdamse Botlek voor 8 ton aan dwangsommen omdat niet op tijd was aangetoond dat 16 tanks in orde zouden zijn. Het ging daarbij om 50.000 euro per tank. De DCMR legde direct een nieuwe dwangsom op die vele malen hoger zou zijn als het bedrijf niet aan de verplichtingen zou voldoen.
Dwangsom nu 250.000 euro per tank
Volgens directeur Theo Olijve gaat het nu om 250.000 euro per tank: “Maar ik ga er van uit dat we die niet hoeven betalen, want alle gegevens die de DCMR wil, hebben ze inmiddels ontvangen. Daarbovenop heeft de DCMR nog een aantal eisen gesteld, die niet in onze vergunning staan vermeld. De DCMR vindt dat ze dat ambtshalve kunnen doen. Wij vinden dat niet terecht en daarom willen we hierover een uitspraak van de rechter.”
Oude vergunning
Volgens Olijve, die nu twee maanden de scepter zwaait bij het tankopslagbedrijf, wordt zijn bedrijf gevraagd te voldoen aan vergunningseisen van 2002; “Terwijl wij ons aan veel nieuwere richtlijnen willen houden. Het is voor ons daarom heel moeilijk om aan die oude regels te voldoen. We willen daarom voor het einde van het jaar een aanvraag voor een nieuwe vergunning klaar hebben.”
Onderzoek oude incidenten
Naar aanleiding van onthullingen van het programma EenVandaag over een verzwegen incident uit 2009 heeft het bedrijf een ‘diepgravend’ onderzoek ingesteld naar mogelijk andere verzwegen incidenten uit het verleden. “Zodra we iets tegenkomen, zullen we het direct melden bij de instanties.”
Externe auditor
Daarnaast wordt er momenteel nog druk gezocht naar een externe controleur die namens de inspectiediensten bij het bedrijf wordt gestationeerd, maar moet worden betaald door Odfjell. "We hebben inmiddels een paar namen. Binnenkort gaan we bekijken wie de meest geschikte persoon hiervoor is", aldus Olijve.
De rechtszaak tegen de DCMR en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland dient komende vrijdag om 10.00 uur bij de Voorzieningenrechter in Den Haag.