nieuws

Activisten bekladden Rotterdamse gebouwen

ROTTERDAM - Onbekenden hebben verschillende gebouwen in Rotterdam beklad met leuzen. Op het Maritiem Museum, het NAi-gebouw en het pand van projectontwikkelaar Van Omme & De Groot staan woensdagochtend teksten als 'life is not illegal' (leven is niet illegaal) en 'stop deportations'.
Op camerabeelden is te zien dat twee personen rond half zes 's ochtends het kantoor bespoten van Van Omme & De Groot, dat was betrokken bij de bouw van het Rotterdam Airport Uitzetcentrum. De graffitispuiters waren ongeveer tien minuten bezig.
Ook het Maritiem Museum was het doelwit van de activisten. Op het gebouw staan leuzen als 'vrijheid voor allen' en 'no one is illegal'. Het is nog onduidelijk waarom activisten het gebouw uitkozen. Er lijkt geen verband te zijn tussen het museum en het asielbeleid.
Op de pilaren van het NAi-gebouw in het Museumpark zijn vergelijkbare teksten aangebracht. Eerder verschenen ook al leuzen op de Willemsbrug.
No Border
Het kantoor van de architecten van het uitzetcentrum is niet beklad. De gemeente zou het bedrijf wel hebben gewaarschuwd voor de komst van de activisten van No Border, die sinds vrijdag hun kamp hebben opgeslagen op een braakliggend terrein aan de Nassaukade in Rotterdam-Zuid.

Het is nog onduidelijk of deze asielactivisten achter de graffiti zitten. Woordvoerster Mikkie Venema van het 'No Border Camp' weet niets van de actie. Toch lijkt het haar ‘’logisch’’ dat iemand uit het kamp achter de graffiti zit. ‘’Er zijn hier honderd mensen, die doen gewoon hun eigen dingen.’’

Boos
Venema zegt zelf moeite te hebben met dergelijke actie.‘’Maar ik snap heel goed dat mensen boos zijn,’’ vertelt ze. Veel activisten zouden woedend zijn om de uitzetting van een moeder met twee jonge kinderen. De vader zou nog vastzitten in Rotterdam. ''Het gezin is uit elkaar gerukt.''
De kamperende activisten verzetten zich onder meer tegen de strenge controle van migranten aan de de buitengrenzen van de Europese Unie.
Zijn er nog meer gebouwen beklad? Mail uw foto's naar nieuws@rijnmond.nl

Laat uw mening tussen 18.00u en 19.00u horen in het radioprogramma Rijnmond NU!