nieuws

Terreurdreiging Jemen ongunstig voor ontvoerde Spiegel

ROTTERDAM - De terreurdreing in Jemen is vermoedelijk slecht nieuws voor de ontvoerde journaliste Judith Spiegel. De Nederlandse ambassade in het land werkt aan de vrijlating van de Rotterdamse journaliste, maar draait voorlopig op een 'kernstaf' van een vier medewerkers.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Jemen het land snel te verlaten. Ook haalde het ministerie een aantal ambassademedewerkers terug. Volgens de Verenigde Staten werken radicale moslims mogelijk aan een terreuraanslag in het land.
''Het is heel zorgwekkend dat er boven op deze ontvoeringszaak ook nog een terreurdreiging komt. Ik neem aan dat de aandacht van de ambassade mogelijk ergens anders ligt,'' vertelt Jemen-deskundige Marina de Regt, die Spiegel persoonlijk kent.

Doodsbang

Gewapende mannen ontvoerden Spiegel en haar partner in juni. Later dook een video op waarin het doodsbange stel smeekte om hulp. ''Zij was één van de weinige Nederlanders die nog onafhankelijk opereerde in Jemen,'' zegt De Regt.
Het is nog onduidelijk hoeveel invloed de terreurdreiging heeft op de onderhandelingen over de vrijlating van de Rotterdamse. De Regt: ''Ze (de ambassade - red) zullen deze zaak zeker aandacht geven. Maar ondertussen functioneren ze op halve kracht. Dat is moeilijk.''