nieuws

Directeur beklad bedrijf hekelt 'anonieme lafaards'

ROTTERDAM - De directeur van Van Omme & De Groot haalt woensdag hard uit naar de ''anonieme lafaards'' die zijn kantoor aan de Heemraadssingel in Rotterdam besmeurden. ''Het zal morgen wel weer beklad zijn. Maar ik houd het langer vol dan die gasten,'' zegt directeur Guus de Groot.
Twee activisten spoten woensdagochtend vroeg leuzen als 'stop deportations' op het pand van de projectontwikkelaar. Ook stonden SS-tekens op het gebouw. ''Beetje ironisch,'' noemt De Groot de nazi-symboliek. Na de oorlog deed zijn grootvader in het gebouw juist onderzoek naar collaboratie door bouwbedrijven.
Uitzetcentrum
Volgens de directeur was zijn bedrijf weliswaar betrokken bij de bouw van het oorspronkelijke uitzetcentrum op het vliegveld, maar sloot dat gebouw jaren geleden de deuren. ''Het huidige centrum is nieuwbouw. Maar daar staan hoge hekken omheen, dus daar durven ze niet naartoe,'' sneert hij.
De Groot gaat aangifte doen en laat het gebouw schoonmaken. Voor de daders heeft de zakenman geen goed woord over: ''Ik vind het niet nodig dat je eerst andermans eigendommen moet beschadigen om een podium te creëren. Maar dat je met graffiti in de nacht gaat spuiten, geeft ongeveer ook het niveau weer van die mensen.''
Ook het Maritiem Museum in hartje Rotterdam werd beklad, met de teksten 'No one is illegal'en 'Vrijheid voor allen'. Door de museumdirectie is inmiddels aangifte bij de politie gedaan. "We begrijpen niet waarom wij hiervoor zijn uitgekozen", zegt Shaula Nuijts van het Maritiem Museum. "Hooguit omdat een grote witte muur beschikbaar was."
14 mei 1940
Een mogelijke link is het feit dat op de bekladde muur ook het het gedicht '14 mei 1940' staat gedrukt. In dat vers van Jana Beronová staat onder meer de regel 'nooit meer haat'. Ook staat het bekende beeld van Zadkine 'De verwoest stad' op een steenworp afstand. Het zou dus om een symbolische actie kunnen gaan.