'Weeskinderen dreigen op straat te belanden'

Als kind een juridisch gevecht aangaan om niet dakloos te worden: het overkomt weeskinderen in Nederland. De Rotterdamse wees Jojanneke van den Bosch komt haar lotgenoten nu te hulp met tips.

Als kind op eigen benen komen te staan is moeilijk, weet Van den Bosch. Ze verloor op 14-jarige leeftijd haar vader aan een hartaanval en haar moeder aan kanker. ''Je bent je ouders kwijt. Ontworteld. Je moet zelf zien hoe je vorm aan je leven geeft,'' vertelt de schrijfster.

Kinderen die hun ouders verliezen kunnen volgens de schrijfster schrikken van de hardheid van de samenleving. ''Mijn zus en ik hebben moeten vechten om ons huis te behouden. En dat gebeurde dus niet alleen 24 jaar geleden,'' waarschuwt de Rotterdamse.

Dakloos

Weeskinderen riskeren nog steeds dakloos te worden. Volgens Van den Bosch is het standaardbeleid bij woningstichtingen om 'meebewoners' na de dood van de hoofdhuurder binnen een half jaar uit huis te zetten.

''Daar kan je vrij weinig aan doen. Tenzij je er echt als een terriër je tanden in zet,'' vertelt de hoorbaar boze Van den Bosch. ''Ik vind het wanstaltig dat het nodig is.'' Ze zegt regelmatig vragen te kijgen van kinderen die met uitzetting worden bedreigd.

Belastingdienst

In haar boek 'Zo, nu ben je wees' beantwoordt de Rotterdamse vragen die jongeren doorgaans aan hun ouders stellen. ''Zoals over de belastingdienst.'' Toen haar eerste blauwe envelop op de mat viel, zat Van den Bosch naar eigen zeggen ''huilend bij de postbus.''

De hulpgids is mogelijk hard nodig. Het CBS prestenteerde onlangs voor de eerste keer cijfers over het aantal wezen in Nederland: Jaarlijks blijken ruim 6000 kinderen één of beide ouders te verliezen.

Deel dit artikel: