nieuws

Hoogvliet wil maximaal vijftig Polen in leeg kantoorpand

ROTTERDAM - In een leegstaand kantoor voor het metrostation Hoogvliet moeten Oost-Europese arbeidsmigranten tijdelijke huisvesting krijgen. De gemeente Rotterdam wil op die manier uitbuiting van arbeidsmigranten door huisjesmelkers aanpakken.
Het gaat om het voormalige kantoor van de GG en GD. Oost-Europeanen die een paar maanden in Nederland werken kunnen er gehuisvest worden. Projectontwikkelaar Van Herk Groep wil het pand verbouwen.

Huisjesmelkers

In Rotterdam verblijven volgens schattingen enkele tienduizenden arbeidsmigranten uit onder meer Polen, Bulgarije en Hongarije. Een klein deel van hen heeft zich laten inschrijven in de Gemeentelijke Basisadministratie.
Veel van de arbeidsmigranten zijn gehuisvest in slecht onderhouden panden tegen een relatief hoge huur. Ook verblijven ze soms met zes mensen op een kamer, wat overlast in woonstraten tot gevolg heeft.

'Maximaal 50 mensen'

Deelgemeentevoorzitter Smid van Hoogvliet is het eens met het gemeentebestuur dat de Oost-Europeanen betere huisvesting moeten krijgen, maar wil dat er hoogstens vijftig arbeidsmigranten in het kantoorgebouw komen. De gemeente zou zinspelen op ''grote aantallen'' Polen.
Ook zouden als het aan Smid ligt Hoogvlietse jongeren een kans moeten krijgen om tijdelijk van het gebouw gebruik te maken. Ook zij hebben als starter op de woningmarkt moeite om woonruimte te vinden.

Tijdelijke woonruimte

Smid benadrukt verder dat het gaat om tijdelijke woonruimte. Mensen die voor langere tijd in Nederland willen komen wonen moeten zich gewoon inschrijven bij een woningcoorporatie en komen op de wachtlijst te staan, aldus Smid.
Buurtbewoners zijn verdeeld over de kwestie. Sommige mensen vrezen overlast door overmatig alcohol gebruik. Anderen hebben er niet veel op tegen, zolang het er maar niet meer dan vijftig worden.