nieuws

Eierboeren in problemen door lage prijs eieren

ROTTERDAM - Veel eierboeren in Nederland hebben grote problemen nu de prijs van de eieren tot een historisch dieptepunt is gedaald. Oorzaak is internationaal het grote overschot aan eieren en de wens van de consument om kippen te laten scharrelen.
Eén van de eierboeren is Sjef de Baar uit Den Bommel. Hij moet zijn eieren inmiddels onder de kostprijs verkopen. “Ik krijg voor mijn eieren nog geen 4,69 euro per 100 eieren, terwijl de kostprijs tussen de 7,25 en 7,50 in ligt, afhankelijk van wat het voer kost.” Volgens hem moet deze eiercrisis niet te lang gaan duren. “Het enige wat er op zit, is deze crisis uit te zitten.”
Volgens organisaties van pluimveehouderijen komt de crisis vooral omdat de Europese consument graag een scharrelei op zijn bord wil hebben, terwijl de industrie nog wel legbatterij-eieren importeert voor allerlei producten waar ook eieren in worden verwerkt.
Een oplossing is nog niet echt in zicht, al heeft De Baar wel een suggestie: “Als iedereen nu eens drie eieren per dag zou gaan eten in heel Europa, dan lossen we het probleem wel op. Al was het maar één ei per dag. Dat zou stukken schelen en het is nog gezond ook.”

Legbatterijen

De Baar is niet de enige boer die het zwaar heeft. ‘’Er zijn verschillende pluimveehouders die vandaag moeten kijken waar morgen het voer van betaald moet worden,’’ verzucht vakbondsman Jan Brok.
Brok ziet de oplossing niet alleen in een oproep om meer eieren te eten. De Europese Unie moet volgens de vakbondsman harder optreden tegen landen waar nog legbatterijen staan. Die zijn sinds 2012 verboden in de EU, omdat ze dieronvriendelijk zijn.
‘’De meeste landen houden zich keurig aan de regels,’’ benadrukt Brok. Toch wordt vooral in Zuid-Europa nog gesjoemeld. Europa moet volgens de vakbondsman op zoek naar de legbatterijen. ‘’Die kippen daar laten slachten. Dan heb je er vandaag al 20 miljoen minder.’’