nieuws

Moslims vieren feest: ramadan is afgelopen

ROTTERDAM - Het was donderdagochtend druk in de Ummet Camii-moskee in Vlaardingen: Voor veel moslims in de regio zit de ramadan er weer op. Anderen sloegen de vastenperiode dit jaar over: ''Ik ben hier geboren.''
De moslims vasten tijdens de ramadan onder meer om zelfdiscipline te ontwikkelen. Ook leert het mensen solidariteit met de armen, die ook weinig te eten hebben. Inmiddels mag weer overdag gegeten worden, maar daar heeft nog niet iedereen trek in.
''De honger valt mee. Je hebt nog steeds weinig trek,'' vertelt een moskeebezoeker. Hij legt uit dat zijn lichaam tijd nodig had om te wennen aan het vasten. Ongeveer een maand later moet hij juist weer wennen aan eten.
Roken
Sommige moslims doen naar eigen zeggen eigenlijk nooit mee aan de vastenmaand. ''Ik ben hier geboren. Dit land doet helaas niet aan de ramadan,'' vertelt bouwvakker Aziz, terwijl hij een sigaret rookt bij de markt in Rotterdam.
Aziz hoopt alsnog te kunnen vasten als hij stopt met roken, wat ook verboden is tijdens de ramadan. ''Ik heb wel eens op een halve manier meegedaan. Niet eten en drinken, maar wel roken,'' biecht hij op.
Gültelpe Moskee
Ook in Rotterdam Noord vierden moslims het einde van de ramadan. Leden van Gültelpe Moskee trokken na het middaggebed weer terug naar huis om het suikerfeest te vieren. De Turske imam Yusuf Kabaksi was erg enthousiast.