nieuws

Uitstel van executie voor kraaien Hoek van Holland

ROTTERDAM - De circa 20 Indische huiskraaien in Hoek van Holland worden voorlopig niet afgeschoten. Dat besloot de Raad van State donderdag. De provincie Zuid-Holland wil van de dieren af, maar de Faunabescherming probeert daar een stokje voor te steken.
De rechter in Den Haag besloot eerder dat de kraaien gedood mogen worden. De Indische huiskraaien zijn in Nederland geen natuurlijke diersoort. Vermoedelijk zijn de vogels in de jaren 90' als verstekelingen meegelift op een schip uit Azië.
De Faunabescherming en de provincie ruziën al maanden voor de rechter over het lot van de kraaienkolonie. Volgens Zuid-Holland horen de dieren niet thuis in Nederland en vormen ze mogelijk een gevaar voor andere diersoorten.

Schade

Onzin, vindt Stichting Faunabescherming. Er zouden helemaal geen gevallen bekend zijn waarin de dieren schade veroorzaakten. Ook bestrijdt de stichting dat de de vogels agressieve binnendringers in ons ecosysteem zijn.
De kraaien hoeven de komende maanden niet te vrezen voor hun leven. De Raad van State oordeelde donderdag dat pas in november wordt besloten over het lot van de vogels. Dan moet duidelijk worden of de huiskraai een ''beschermde inheemse diersoort'' is.