nieuws

Onderzoek naar uitzetting doodziek meisje

ROTTERDAM - Twee inspectiediensten gaan onderzoek doen naar de medische behandeling van de 6-jarige Renata uit Georgië. Het doodzieke meisje werd eind 2012 uitgezet.
In de weken voor de uitzetting hadden haar ouders meerdere malen om medische hulp gevraagd, maar keer op keer gebeurde er niets. En de keer dat er wel een arts kwam, werd het advies om een bloedtest niet opgevolgd.
In de dagen voor de uitzetting in het uitzetcentrum op Rotterdam The Hague Airport verslechterde de situatie van Renata. Toch werd besloten om het kind uit te zetten naar Polen, waar het gezin in eerste instantie de EU was binnengekomen.
Acute leukemie
In Polen werd Renata met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Er werd acute leukemie bij haar vastgesteld. Volgens Artsen was het kind waarschijnlijk overleden als medische zorg nog eens vijf dagen op zich had laten wachten.
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) beloofde de Tweede Kamer donderdag een onderzoek in te stellen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Veiligheid & Justitie (IV&J) gaan nu uitzoeken of de artsen correct hebben gehandeld.
Aleksandr Dolmatov
Het lot van Renata is door de oppositie in de Tweede Kamer in verband gebracht met de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, begin dit jaar. Teeven kwam toen politiek in de problemen omdat de overheid onzorgvuldig had gehandeld tegenover Dolmatov. De VVD-staatssecretaris beloofde daarna beterschap en wijst er nu op dat 'Renata' speelde voor Dolmatov en dus ook voordat hij in april verbeteringen in de asielketen aankondigde.
Maar volgens D66-kamerlid Schouw kan hij zich er zo niet van afmaken. ''Het gaat erom dat de gezondheidszorg in de asielketen spic en span moet zijn en dat doodzieke kinderen niet worden uitgezet. Dat mag niet. Teeven moet niet denken dat dit vóór Dolmatov speelde en we het dus met een korreltje zout kunnen nemen. Hij is voor de volle 100 procent verantwoordelijk.''
foto: Renata met haar ouders / Uitzending EO De Vijfde Dag