nieuws

Omwonenden Bergse Plassen zijn recreanten zat

ROTTERDAM - Bewoners rond de Bergse Plassen in Rotterdam, zijn de overlast van waterrecreanten meer dan zat. Volgens Leefbaar Rotterdam wordt veel te hard gevaren, herrie gemaakt en veel troep in het water en op de kant gegooid. Ook is er meer criminaliteit rond de plassen en worden spullen vernield.
Leefbaar Rotterdam heeft klachten verzameld van omwonenden en andere recreanten. Volgens het deelraadslid Colette Everse van die partij verloedert de plas: "Er was afgelopen weekend een heel feest op het Hoefijzereiland in de Voorplas, met een DJ erbij en een barbecue. Het is niet te geloven wat voor afval daar nu nog ligt. Als je de jeugd er op aanspreekt kan je een bierflesje naar je hoofd krijgen. Het is steeds vervelender aan het worden en de excessen worden steeds groter."

zwemmers

Jacco de Hoog van watersportvereniging Aegir zegt dat veel recreanten ook de vaarregels aan hun laars lappen. Zo mag er maar 6 kilometer per uur gevaren worden. "Afgelopen weekend kwam er zo'n snelle rubberboot over de plas met 70 kilometer per uur! Met zo'n snelheid kan je niet meer reageren op een plotselinge manoeuvre van een ander. Veel jongeren hebben niet eens een vaarbewijs en varen hier met 30 kilometer per uur op de plas. Daar is het veel te druk voor. In de Bergse Plassen wordt ook veel gezwommen. De kans dat je met die snelheid en een beetje hoge golven een zwemmer over het hoofd ziet is veel te groot."
politie
Colette Everse heeft namens Leefbaar Rotterdam vragen gesteld in de Deelgemeenteraad. Ze vindt dat de politie veel strenger moet handhaven, door op het water te surveilleren en dan niet alleen door de week tijdens kantooruren. Ook rondom de plas moet de politie zich meer laten zien, omdat er ook veel gestolen wordt bij omwonenden en andere recreanten, zo zou uit de klachten blijken.