nieuws

Wat betekent 'Inphelten'?

Griekse vlag
Griekse vlag
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 10 augustus werd de volgende vraag gesteld:Peter Ooijen uit Zevenkamp: Ik heb een belangstelling voor Griekse graven. Op internet staat op diverse plaatsen: “cist tombs cut rock INPHELTEN”. Dit betekent: kist tombes (uitgehakte graven) worden gesneden in de vorm van ? Wat betekent Inphelten? Ik vermoed dat het iets betekent in de richting van 'in de vorm van een huis'. Het zijn in de rots uitgehakte tombes op Kreta (Messara en Mochlos). Maar de omschrijving van INPHELTEN is nergens te vinden? Hoe zit dat?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Wij hebben nergens een antwoord kunnen vinden, niet in boeken noch op het web, zelfs niet op hele specialistische academische sites, zoals deze van Dartmouth College in Hanover, New Hampshire, USA: http://www.dartmouth.edu/~prehistory/aegean/?page_id=209 of deze van University of North Carolina, Greenboro (USA) die nota bene de opgravingen op Mochlos leidt: http://www.uncg.edu/arc/Mochlos/first.html (= Mochlos Excavation Project)
Ik vermoed dat het woord qua betekenis te maken heeft met het Duitse "in Felsen" = in rotsstenen. Het gaat in elk geval om graven uitgehakt in rotswanden. Overigens is het aantal sites waarop dit woord inphelten voorkomt, piepklein. Typefout?